Smaczna kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród szerokich opcji, jakie daje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń i duża dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe potrawy włoskie
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. włoskie przepisy Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, ravioli i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli i pecorino.
Zobacz film