Dziś skupiamy się na tym, co jemy – wybieramy towary coraz mądrzej, kierując się zdrowiem oraz dietą. Czasy, kiedy spożywaliśmy wszystko w nieograniczonych ilościach już minęły – czas na zdrowe pożywienie oraz naturalne towary. Z tego powodu coraz częściej także szuka się zastępników w kuchni. Sól i tłuszcz pozostaje gruntownie odsunięty od jadłospisu a towary dość ciężkie dla żołądka oraz jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. Niejednokrotnie zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem lub kaszą. Mają one równie dużo artykułów odżywczych, niemniej jednak organizm po prostu znosi je o wiele poprawniej. Wspaniałym przykładem stosownego artykuły jest kasza jaglana, która niegdyś gościła na stołach niezmiernie wielokrotnie a dziś niestety pozostała zapomniana.
jaglana z warzywami
Na szczęście coraz więcej osób ceni jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do powszedniego jadłospisu tej właśnie kaszy. Dlaczego? Czym ona różni się od sztampowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż odpowiedź na to pytanie jest niezwykle prosta – kasza jaglana to gruntownie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, albowiem są to wybitnie delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Trzeba traktować ją trochę inaczej aniżeli stereotypową, kultową nam kaszę, bo nie gotuje jej się jedynie tradycyjnie. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu jednak jest tego godne, bo wrażenia smakowe są w rzeczywistości fajne. Z jakiego powodu jednakże musimy zaintrygować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana posiada niezwykle wiele pomocnych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny towar albo trudno jest je odnaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest ogromnie trafnym źródłem niezmiernie wielu witamin z grupy B, jednak nie wyłącznie, dostarcza bowiem też witaminy z grupy E, jakie niezmiernie poprawiają pamięć oraz koncentrację a też dużo kapitalnych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Prócz tego kasza jaglana to jest nadzwyczaj bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak zwane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą wyraża? To oszałamiający sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to także kasza wybitnie odżywcza i przede wszystkim lekkostrawna, wskutek tego nadaje się dla chorych oraz oczywiście dla dzieci, którym wbrew pozorom dobry przyrządzona powinna bardzo smakować. Zawiera także krzemionkę, składnik sporadycznie spotykany wobec tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.